صرافی هامعرفی و بررسیمقالات

صرافی ارز دیجیتال چیست؟ معرفی بهترین صرافی‌های ایرانی و خارجی

صرافی ارز دیجیتال پلتفرمی برای مبادله، تبدیل، ارسال و یا دریافت رمز ارزها است که انواع مختلفی دارد‌. این پلتفرم‌ها عملکردهای مختلفی می‌توانند داشته باشند و ویژگی‌های متفاوتی دارند. انواع مختلف صرافی‌های ارز دیجیتال برای انواع مختلفی از تریدرها می‌تواند مناسب باشد. کاربران فضای کریپتو باید با توجه به اهداف و ویژگی‌های خود صرافی مناسب را برای خود انتخاب کنند. در این مقاله نگاهی به صرافی‌های ارز دیجیتال خواهیم داشت و انواع مختلف آن‌ها را بررسی خواهیم کرد.

صرافی ارز دیجیتال چیست؟

اکسچنج‌های رمزارز یک پلتفرم برای خرید، مبادله، ارسال و یا دریافت ارزهای دیجیتال هستند که می‌توانید از خدمات آن‌ها استفاده کنید. امروزه اما یک صرافی ارز دیجیتال ممکن است خدمات مالی بیشتر و متنوع‌تری را ارائه دهد. خدماتی مانند سهام گذاری یا استیکینگ ارز دیجیتال، کپی ترید، انجام معاملات تعهدی و فیوچرز از جمله خدمات نوین صرافی‌های کریپتویی هستند.

انواع صرافی ارز دیجیتال

در یک دسته بندی کلی، صرافی‌های رمز ارزی به دو دسته اصلی متمرکز (CEX) و غیرمتمرکز (DEX) تقسیم می‌شوند. صرافی‌های متمرکز دارای ساختار نهادی و متمرکز هستند. صرافی‌های غیرمتمرکز بدون کنترل بر دارایی‌های کاربران اداره می‌شوند.

در ادامه مقاله به بررسی انواع صرافی‌های ارز دیجیتال می‌پردازیم.

صرافی غیر متمرکز

صرافی متمرکز چیست؟

صرافی‌های متمرکز، قدیمی‌ترین پلتفرم‌ها و مراجع برای تبادل ارز دیجیتال محسوب می‌شوند. این صرافی‌ها به عنوان یک واسط برای درخواست کاربران عمل می‌کنند و رمز ارزهای آن‌ها را به دارایی مورد نظر تبدیل می‌کنند. استفاده از صرافی‌های متمرکز بسیار ساده است. در ادامه به مزایا و معایب صرافی‌های متمرکز اشاره می‌کنیم.

مزایای صرافی‌های متمرکز

  • سهولت استفاده و رابط کاربری آسان
  • امکان تبدیل ارزهای دیجیتال به یکدیگر
  • امکان تبدیل رمز ارزها به ارزهای فیات (دلار، ریال و…)

معایب صرافی‌های متمرکز

  • کنترل دارایی‌های کاربران توسط یک نهاد متمرکز
  • تحت نظارت بودن صرافی‌های متمرکز توسط نهادهای قانون‌گذار
  • ذخیره رمز ارزها در ولت صرافی
  • خطر هک شدن و سرقت دارایی کاربران

در ادامه به برخی از مهم‌ترین صرافی‌های ایرانی و خارجی متمرکز ارز دیجیتال اشاره خواهیم کرد.

صرافی‌های غیرمتمرکز چیست؟

صرافی‌های غیرمتمرکز (Decentralized Exchange) یا دکس‌ها در واقع نوعی اپلیکیشن غیر متمرکز (dApp) هستند که بر بستر بلاکچین پیاده سازی شده‌اند. این پلتفرم‌های غیرمتمرکز بدون نیاز به یک نهاد واسط، امکان مبادلات ارز دیجیتال را برای کاربران فراهم می‌کند. این نوع صرافی‌ها مدیریت مرکزی ندارند و اداره آن توسط جامعه کاربران انجام می‌شود.

صرافی غیرمتمرکز

در صرافی‌های غیرمتمرکز، فرایندهای محاسباتی  و معاملاتی با توجه به مکانیزم بازارساز خودکار (AMM) و همچنین قرارداد هوشمند انجام می‌شود. با استفاده از چنین سازوکاری دیگر نیازی به وجود یک پلتفرم متمرکز نیست.

اکثر توکن‌های تازه وارد ابتدا در پلتفرم‌های غیرمتمرکز لیست می‌شوند و پس از مدتی معاملات آن‌ها در صرافی‌های متمرکز آغاز می‌شود. بسیاری از معامله‌گرانی که قصد دارند توکن‌های تازه وارد به دنیای ارز دیجیتال را سریع‌تر معامله می‌کنند می‌توانند از این نوع صرافی‌ها استفاده کنند.

صرافی‌های غیرمتمرکز دارای مزایا و معایبی هستند که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

مزایا صرافی‌های غیرمتمرکز

از جمله مهم‌ترین مزایای صرافی‌های غیرمتمرکز می‌توان به موارد زی اشاره کرد:

  • کنترل کامل دارایی‌ها توسط کاربران و بدون نیاز به ذخیره رمز ارزها در ولت‌های صرافی
  • انجام معاملات به صورت محرمانه و حفظ حریم خصوصی
  • امکان معامله توکن‌های پر پتانسیل سریع‌تر از سایر بسترها

معایب صرافی‌های غیرمتمرکز

همچنین موارد زیر را می‌توان جزو چالش‌ها و معایب دکس‌ها برشمرد.

  • نیاز به دانش فنی بالاتر برای انجام معاملات
  • نیاز به دقت بالا در انجام معاملات
  • لیست شدن طیف وسیعی از توکن‌های بدون پشتوانه خاص
  • عدم وجود نظارت بر فعالیت‌های انجام شده

با توجه به این موارد اگر چالش‌ها و ویژگی‌های استفاده از دکس‌ها را به خوبی بشناسید می‌توانید فعالیت هوشمندانه‌ای در بازار داشته باشید. در ادامه به معرفی چند صرافی غیرمتمرکز می‌پردازیم.

بهترین صرافی‌های ارز دیجیتال ایرانی

تریدرهای ایرانی برای تبدیل ریال به ارزها دیجیتال و همچنین انجام مبادلات ساده‌تر و البته سریع‌تر نیاز دارند تا از پلتفرم‌های ایرانی استفاده کنند. اکثر صرافی‌های ایرانی امکانات مشابهی ارائه می‌دهند و بیشتر آن‌ها تحت نظارت قانون‌گذاران فعالیت می‌کنند.

در این بخش به برخی از بهترین اکسچنج‌های رمزارز ایرانی اشاره می‌کنیم و برخی از امکانات آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

صرافی نوبیتکس – معتبرترین صرافی ارز دیجیتال

صرافی نوبیتکس

صرافی نوبیتکس یکی از قدیمی‌ترین پلتفرم‌های مبادله ارز دیجیتال در ایران است که از سال ۹۶ فعالیت خود را آغاز کرد. در سال‌های اخیر تعداد کاربران نوبیتکس به حدود ۶ میلیون عدد رسیده است که نشان دهنده اعتماد بالای کاربران به این پلتفرم است.

این صرافی کریپتو از طیف وسیعی از ارزها دیجیتال مانند رمز ارزهای بزرگ و همچنین میم کوین‌ها و ارزهای ترند بازار پشتیبانی می‌کند. امکان برداشت آنی به حساب بانکی از جمله دیگر خدمات ویژه نوبیتکس است که باید به آن اشاره کرد.

علاوه بر این صرافی ارز دیجیتال نوبیتکس یک بخش لبز (Labs) نیز راه‌اندازی کرده است. این بخش برای متخصصان بلاکچین طراحی شده و می‌تواند برای توسعه پروژه‌های مبتنی بر کریپتو استفاده شود.

صرافی اوکی اکسچنج – معامله بیش از ۷۰۰ رمز ارز

صرافی اوکی اکسچنج

صرافی اوکی اکسچنج یکی دیگر از پلتفرم‌های موفق مبادله ارز دیجیتال در ایران است. در این صرافی می‌توانید بیش از ۷۰۰ ارز دیجیتال را مبادله کنید که اتفاق ویژه‌ای بین پلتفرم‌های ایرانی به شمار می‌رود.

داشتن اپلیکیشن موبایل در سیستم عامل‌های اندروید و iOS و همچنین رابط کاربری ساده از جمله دیگر قابلیت‌های مهم این صرافی است. نوبیتکس همچنین از احراز هویت فوری، برداشت سریع به حساب بانکی پشتیبانی می‌کند و تا کنون بیش از یک میلیون کاربر ایرانی به آن اعتماد کردند.

صرافی بیت پین – پلتفرم مبادله ارز همه کاره

صرافی بیت پین

صرافی کریپتو بیت پین آخرین پلتفرم ایرانی است که در این بخش به معرفی آن می‌پردازیم. این صرافی با امنیت مناسب و همچنین پشتیبانی از طیف متنوعی از ارزهای دیجیتال مبادلات ارز دیجیتال شما را به سادگی انجام خواهد.

همچنین در صرافی بیت پین چالش‌ها و مسابقات مختلفی برگزار می‌شود که با شرکت در آن‌ها می‌توانید از پاداش‌های تعیین شده استفاده کنید. رابط کاربری جذاب و اپلیکیشن‌های مناسب در پلتفرم‌های موبایل و دسکتاپ از دیگر ویژگی‌های این پلتفرم معاملاتی است.

بهترین صرافی‌های ارز دیجیتال خارجی

بسیاری از تریدرهای حرفه‌ای می‌دانند که صرافی‌های خارجی ارز دیجیتال بهترین بستر برای انجام معاملات مختلف، به خصوص معاملات فیوچرز است. به همین دلیل کاربران تنها از صرافی‌های ایرانی برای تبدیل ریال به رمزارزهایی مانند تتر استفاده می‌کنند و سپس با انتقال تتر به صرافی‌های خارجی فعالیت اصلی خود را آغاز می‌کنند.

به همین دلیل باید شناخت کافی از بهترین صرافی‌های خارجی برای ایرانی‌ها داشته باشید. در بخش بعد نگاهی به برترین صرافی‌های متمرکز خارجی خواهیم داشت و ویژگی‌های هر کدام را مرور خواهیم کرد.

صرافی بینگ ایکس – بهترین صرافی خارجی برای ایرانیان

صرافی بینگ ایکس (BingX) از جمله برترین صرافی‌های بین‌المللی دنیای کریپتو است. این پلتفرم معاملاتی طبق رده بندی انجام شده در سایت کوین مارکت کپ اکنون در رتبه ۱۹ در بخش اسپات و در رتبه ۲۸ در بخش فیوچرز قرار دارد.

صرافی بینگ ایکس

این صرافی از سال ۲۰۱۸ فعالیت خود را آغاز کرد و اکنون به ۱۰ میلیون کاربر فعال از سراسر دنیا رسیده است. در بینگ ایکس شما می‌توانید به معامله بیش از ۷۰۰ ارز دیجیتال در انواع مختلف بپردازید. حجم معاملات این صرافی بسیار بالا است و با نقدینگی مناسب می‌توانید انواع معاملات اسپات و فیوچرز را با کمترین خطا انجام دهید.

نکته حائز اهمیت این است که بینگ ایکس با فعالیت ایرانی‌ها مشکلی ندارد و می‌توانید حتی با استفاده از مدارک ایرانی مراحل احراز هویت خود را تکمیل کنید. البته توصیه ما این است که اگر از ایران به این پلتفرم متصل می‌شوید بهتر است احراز هویت را تکمیل نکنید.

بدون انجام احراز هویت نیز می‌توانید از خدمات بینگ ایکس استفاده کنید. تا روزانه ۵۰ هزار دلار می‌توانید بدون انجام احراز هویت از این بستر برداشت داشته باشید که رقم کافی به نظر می‌رسد.

رابط کاربری ساده در اپلیکیشن‌ها و سایت، تعداد کاربران و نقدینگی بالا از جمله مواردی است که استفاده از بینگ ایکس را بسیار ساده و البته لذت بخش می‌کند.

صرافی مکسی – بهترین پلتفرم برای معامله توکن‌های تازه وارد

تا چندی پیش کاربران ایرانی زیادی در صرافی مکسی (MEXC) فعالیت داشتند. اما حدود یک سال است که احراز هویت در این پلتفرم اجباری شده است و این پلتفرم از مدارک ایرانی پشتیبانی نمی‌کند. با این حال این صرافی دارای امکانات زیادی است که نمی‌توان از آن‌ها چشم پوشی کرد.

صرافی مکسی

صرافی مکسی از نظر سایت کوین مارکت کپ در رده ۱۱ در معاملات اسپات و در رتبه ۲۵ معاملات فیوچرز قرار دارد. حجم معاملات بسیار بالا و نقدینگی مناسب معاملات کاربران را با دقت و سرعت بالایی تکمیل می‌کند.

اما شاید مهم‌ترین ویژگی کریپتو اکسچنج مکسی لیست کردن سریع تعداد زیادی از توکن‌های تازه وارد است. کاربرانی که قصد دارند توکن‌های تازه وارد را زودتر از همه در پلتفرم‌های متمرکز معامله می‌کنند می‌توانند از مکسی استفاده کنند.

صرافی OKX – صرافی با رابط کاربری مدرن

صرافی OKX یکی دیگر از پلتفرم‌های مبادله ارزهای دیجیتال است که می‌توانید از آن استفاده کنید. این صرافی نیز رتبه بسیار خوبی در بین پلتفرم‌های معاملاتی دارد. بر اساس رده بندی سایت کوین مارکت کپ، صرافی OKX در معاملات اسپات در رده ۴ و در معاملات فیوچرز در رتبه ۳ قرار دارد.

صرافی OKX

احراز هویت در OKX نیز اجباری است و از مدارک ایرانی پشتیبانی نمی‌کند. با این حال رتبه بالا و همچنین امکان معامله بیش از ۷۰۰ ارز دیجیتال از جمله قابلیت‌هایی است که می‌تواند کاربران را به استفاده از این صرافی ترغیب کند.

صرافی کریپتو OKX دارای اپلیکیشن‌های مخصوص برای گوشی‌های هوشمند دارای سیستم عامل اندروید و iOS است. همچنین در دسکتاپ نیز می‌توانید از سایت آن استفاده کنید. رابط کاربری مناسب OKX در همه بسترها می‌تواند استفاده از آن را به سادگی برای کاربران ممکن سازد.

بهترین صرافی‌های غیرمتمرکز

پس از چند سال از عرضه بیت کوین و ارزهای دیجیتال، عده‌ای تصمیم گرفتند که یک بستر غیرمتمرکز برای مبادلات رمز ارز خود ایجاد کنند. با این ایده صرافی‌های غیرمتمرکز شکل گرفتند که در ادامه به بررسی و معرفی بهترین صرافی‌های غیرمتمرکز می‌پردازیم.

صرافی یونی سواپ – بزرگ‌ترین صرافی غیرمتمرکز جهان

صرافی یونی سواپ (Uniswap) بزرگ‌ترین صرافی غیرمتمرکز بازار کریپتو از نظر حجم معاملات است. این کریپتو اکسچنج روی شبکه اتریوم پیاده سازی شد. اکنون یونی سواپ از شبکه‌های لایه ۲ اتریوم نیز پشتیبانی می‌کند که کاربران با استفاده از آن‌ها می‌توانند کارمزد تراکنش‌هایشان را تا حد زیادی کاهش دهند.

صرافی یونی سواپ

یونی سواپ از ابتدای پیدایش تا کنون توسعه و پیشرفت خود را ادامه داده و نسخه‌های متعددی از آن در طول زمان منتشر شد. اکنون نسخه چهارم آن در دست توسعه است و پیش‌بینی شده تا در پاییز ۲۰۲۴ شاهد عرضه عمومی آن باشیم.

استخرهای نقدینگی بسیار قدرتمند و همچنین جامعه کاربری پویا باعث شد تا یونی سواپ اکنون به یک پلتفرم مهم در بستر کریپتو تبدیل شود. برای استفاده از این صرافی می‌توانید از آموزش‌های منتشر شده در بلاگ یونی سواپ و همچنین نکات کاربردی که توسط کاربران به اشتراک گذاشته می‌شود استفاده کنید.

توکن بومی این صرافی ارز Uni است که دارندگان آن می‌توانند در تصمیمات حاکمیتی و همچنین تغییرات ایجاد شده در این پلتفرم سهیم باشند.

صرافی غیرمتمرکز پنکیک سواپ – بستری برای معاملات در شبکه BSC

صرافی پنکیک سواپ (Pancake Swap) یک دکس ایجاد شده روی شبکه بایننس اسمارت چین (BSC) است. این صرافی به دلیل قرار داشتن در شبکه BSC کارمزد کمتری برای انجام معاملات نیاز دارد. کارمزد معاملات یک چالش جدی در صرافی‌های غیرمتمرکز است و بسیاری از کاربران بستر معاملاتی خود را با توجه به این نکته انتخاب می‌کنند.

صرافی پنکیک سواپ

کریپتو اکسچنج پنکیک سواپ در سال ۲۰۲۰ و با فاصله چند روز از راه‌اندازی زنجیره هوشمند بایننس روی بلاکچین آن ایجاد شد. این صرافی در دو مرحله در سال‌های ۲۰۲۱ و ۲۰۲۳ توسط توسعه دهندگان به‌روزرسانی‌های مهمی را دریافت کرد و نسخه‌های V2 و V3 برای آن ایجاد شد.

در آخرین نسخه پنکیک سواپ یعنی V3 کارمزد تراکنش‌ها به شدت پایین آمد و سرعت بسیار خوبی نیز پیدا کرد. در این صرافی می‌توانید علاوه بر معامله توکن‌های BEP20 به فعالیت‌هایی مانند سهام گذاری یا استیکینگ، فارمینگ و خرید و فروش NFT مشغول شوید. توکن حاکمیتی این صرافی Cake نام دارد که در تصمیم‌های حاکمیتی آن مؤثر است. با در اختیار داشتن این توکن کاربران می‌توانند در تصمیمات مهم این پلتفرم شرکت کنند.

صرافی غیرمتمرکز سوشی سواپ – فورک ایجاد شده از یونی سواپ

یکی دیگر از صرافی‌های غیرمتمرکز مطرح در بازار سوشی سواپ (SushiSwap) است. این صرافی غیرمتمرکز نیز بر بستر اتریوم قرار دارد و به نوعی یک فورک و به‌روزرسانی یونی سواپ نیز محسوب می‌شود.

صرافی سوشی سواپ

صرافی سوشی سواپ نیز یک بازارساز خودکار (AMM) است. در سازوکار این صرافی معاملات به صورت جفت ارز و در استخرهای مشخص انجام می‌شود. با این روش دیگر نیازی به دفتر سفارشات (Order Books) که در صرافی‌های متمرکز استفاده می‌شود وجود ندارد و معاملات به صورت خودکار تنظیم و انجام می‌شود.

توکن صرافی سوشی سواپ ارز دیجیتال Sushi است. مانند دو پلتفرم دیگری که در بخش صرافی‌های غیرمتمرکز به آن‌ها اشاره کردیم، هولدرهای توکن Sushi نیز می‌توانند در تصمیمات اداره و تغییرات این صرافی سهیم باشند.

تا اینجای کار با انواع صرافی‌های خارجی و داخلی آشنا شدیم. در بخش پایانی نکات مهم هنگام کار با صرافی‌های مختلف را مرور می‌کنیم.

نکات مهم در هنگام کار با صرافی‌های مختلف

هنگام کار با صرافی‌های مختلف باید به نکات مهمی توجه داشته باشید. هنگام کار با صرافی‌های متمرکز باید حتماً تنها میزانی از سرمایه خود را که قصد انجام معامله با آن دارید را به صرافی واریز کنید. پس نباید هیچگاه از صرافی‌های متمرکز برای هولد کردن ارزهای دیجیتال استفاده کنید. بهترین روش برای نگهداری از ارزهای دیجیتال استفاده از کیف پول‌های رمز ارز است.

نکات کار با صرافی‌ها

هنگام کار با صرافی‌های غیرمتمرکز نیز باید دقت بالایی را در انتخاب جفت ارزهای مناسب، بستر مناسب و همچنین استخر مناسب داشته باشید در صرافی‌های غیرمتمرکز روزانه توکن‌های زیادی لیست می‌شوند و باید دقت بالایی در انتخاب رمز ارزها در این پلتفرم‌ها داشته باشید.

در نهایت باید به این نکته توجه کنید که مسئولیت انجام معاملات با شخص شما است و صرافی‌ها هیچ مسئولیتی بابت ترید، خرید و فروش و یا ضرر و سود شما بر عهده ندارند. پس هنگام کار با صرافی‌ها دقت کافی داشته باشید زیرا اشتباهات در این فضا معمولاً غیرقابل جبران است. در نهایت امیدواریم با انتخاب بهترین بستر برای انجام معاملات خود همیشه موفق باشید و تجربه خوبی از فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال برای خود رقم بزنید.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا