معرفی انواع روشهای تحلیل بازار ارزهای دیجیتال
معاملهگران همواره به دنبال کسب سود از بازارهای مالی، به خصوص بازار ارزهای دیجیتال هستند. برای این کار لازم است که به دقت اخبار و نمودار قیمت داراییهای مورد نظر خود را دنبال کنند. گزینه انتخابی معاملهگران در بیشتر مواقع، تحلیل قیمت ارزهای دیجیتال است. چرا که اگر از قبل، استراتژی معاملاتی مناسبی داشته باشند و جهت حرکت قیمتی را به درستی پیشبینی کنند، میتوانند سودهای قابلتوجهی را از نوسانات بازار بدست آورند. روشهای تحلیل ارز دیجیتال شامل ۲ دسته اصلی تحلیلتکنیکال و تحلیلفاندامنتال هستند که معاملهگران بنا به انتخاب شخصی خود، یکی از این ۲ روش، یا هر دو آنها را انتخاب میکنند. البته باید توجه داشت که هرکدام، مزایا و معایب مختص خود را دارند. در ادامه این مقاله با ارزنما همراه باشید تا با انواع روشهای تحلیل بازار ارز دیجیتال و ابزارهای آن آشنا شوید .
تحلیل ارز دیجیتال چیست؟
به زبان ساده میتوان گفت تحلیل ارزهای دیجیتال، اساساً بررسی جزئیات بازار یک رمزارز است که به شما در تصمیمگیری هوشمندانه کمک میکند. بصورت کلی، «تحلیل» بر درک چگونگی حرکت قیمتها، میزان معاملات و ارزش کلی بازار تمرکز دارد بلکه بتواند حرکت بعدی قیمت را پیشبینی کند.
صرفنظر از اینکه در این بازار به دنبال معاملهگری هستید یا سرمایهگذاری، بایستی توجه داشته باشید که درک تفاوت میان «تحلیلکردن بازار» و «صرفا حدس زدن روند آینده قیمت»، بسیار مهم است. چرا که تحلیل بازار، مستلزم بررسی دادههای مختلف و سنجش معیارهای گوناگون است که اطلاعات پایهای محکمی از شرایط حاکم بر بازار یک رمزارز و روندها ارائه میکند و میتواند برتصمیمگیریهای شما تاثیر داشته باشد. بدین ترتیب با استفاده از ابزارهای مختلف در نمودار، شاخصهای فنی و تحلیل دادهها و پیادهسازی استراتژیهای معاملاتی شخصی میتوانید اطلاعات خوبی در مورد احساسات و جو روانی حاکم بر بازار بدست آورید و تغییرات قیمت را پیشبینی کنید.
در بازار ارز دیجیتال، دو راه اصلی برای تحلیل بازار وجود دارد: تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال. گاهی اوقات تصور اشتباهی در ذهن افراد شکل میگیرد بنا بر اینکه تحلیل تکنیکال فقط مناسب معاملهگران است و تحلیل فاندامنتال (بنیادی) فقط بهکار سرمایهگذاران بلندمدت میآید. اما در حقیقت، ترکیبی از هر دو نوع تحلیل میتواند بهترین اطلاعات در مورد ارزش ذاتی یک رمزارز را همراه با روند قیمت به شما ارائه بدهد و توانایی شما در تصمیمگیری صحیح و انتخاب هوشمندانه، افزایش دهد.
در ادامه با انواع روشهای تحلیل ارز دیجیتال آشنا خواهید شد.
انواع روشهای تحلیل ارز دیجیتال
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، دو روش اصلی برای تحلیل ارزهای دیجیتال وجود دارد، تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال. بدست آوردن دانش لازم برای هریک از این روش ها، مستلزم تلاش و مطالعه زیادی بوده و تسلط بر آنها نیازمند تجربه زیاد است. در ادامه انواع روشهای تحلیل ارز دیجیتال را بررسی خواهیم کرد.
تحلیل تکنیکال
تحلیل تکنیکال، روشی مبتنی بر بررسی الگوهای نمودار قیمت و حجم معاملات رمزارز مورد نظر برای پیشبینی روند قیمتی آن است. بطور کلی میتوان گفت که این روش با تمرکز بر رفتار گذشته بازار، به دنبال شناسایی الگوهای تکرارشوندهای است که با کمک آنها میتوان سرنخهایی درمورد حرکات احتمالی قیمت در آینده بدست آورد.
تحلیل فاندامنتال
در مقابل تحلیل تکنیکال، تحلیل فاندامنتال قرار دارد که به بررسی ارزش ذاتی یک رمزارز و عوامل بنیادی تاثیرگذار بر قیمت آن میپردازد. در این روش، عواملی مانند عملکرد پروژه، تیم توسعهدهنده، فناوری و کاربردهای آن، وضعیت بازار و اقتصاد جهانی، و اخبار و رویدادهای مرتبط با توکن مدنظر مورد بررسی قرار میگیرند.
چگونگی انجام تحلیل تکنیکال
همانطور که پیش از این گفتیم، تحلیل تکنیکال، یکی از انواع روشهای تحلیل ارز دیجیتال است که به بررسی فعالیتهای معاملاتی گذشته و تغییرات قیمت یک دارایی اشاره دارد. این نوع تحلیل را میتوان برای انواع داراییها از جمله ارزهای دیجیتال و سهام استفاده کرد.
در ادامه این مقاله به اصول و روشهای مختلف تحلیل تکینکال و مزایا و معایب آن خواهیم پرداخت تا بیشتر با مفهوم این روش تحلیل ارزهای دیجیتال آشنا شوید.
مهمترین اصول در تحلیل تکنیکال
همانطور که گفته شد، تحلیل تکنیکال ارزهای دیجیتال شامل مطالعه دادههای گذشته بازار است که از مهمترین آنها میتوان به نوسانات قیمت و حجم معاملات اشاره کرد که برای پیشبینی حرکت قیمت در آینده استفاده میشوند. اصول اساسی تحلیلتکنیکال که برای همه بازارهای مالی از جمله بازار رمزارزها قابل استفاده است، شامل موارد زیر میباشد:
همه اطلاعات در قیمت نهفته شده است
این اصل در حقیقت بر اساس اصل دیگری بنام «اصل کفایت اطلاعات» بنا شده است که نشان میدهد تمام اطلاعات لازمه برای پیشبینی روند آینده، از قبل در قیمت یک رمزارز نهفته شده است. بنابراین، تمام اطلاعات مورد نیاز تحلیل قیمت، در دادههای تاریخی قیمت قرار دارد و کفایت میکند.
قیمت همیشه تمایل به حفظ روند خود دارد
تحلیلگران تکنیکال بر این باورند که قیمتها همیشه در روند خاص خود حرکت میکنند و معمولا یک روند پایدار، به جای معکوس شدن، ادامه خواهد یافت. این روند میتواند صعودی، نزولی یا جانبی (خنثی) باشد.
گذشته تکرار میشود
این اصل ریشه در این ایده دارد که روانشناسی بازار در طول زمان قابل پیشبینی است. اغلب میتوان انتظار داشت که الگوها و رفتارهای مشاهده شده در گذشته، دوباره ظاهر شوند، زیرا احساسات و عکسالعملهای معاملهگران نسبت به تغییرات قیمت، ثابت میماند. الگوهای نمودار قیمت و اندیکاتورهای تکنیکالی برای شناسایی این الگوهای تکرارشونده، استفاده میشوند.
مزایای استفاده از تحلیل تکنیکال
استفاده از تحلیل تکنیکال در معاملات، مزایای متعددی به همراه دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم و برای هرکدام، مثالی ارائه میدهیم.
تحلیل روند بازار
تحلیل تکنیکال بر تحلیل روندهای بازار بر اساس دادههای تاریخی قیمت و حجم معاملات تمرکز دارد. معاملهگران با کمک تحلیل تکنیکال، حرکت بازار را تعیین میکنند و بر این اساس در راستای روندهای مختلفی مانند روندهای صعودی، نزولی و خنثی، معامله میکنند.به عنوان مثال، یک روند صعودی نشان میدهد که قیمت رمزارز به دلیل بیشتر بودن تقاضا نسبت به عرضه، در حال افزایش است. روند نزولی نشان میدهد که قیمت رمزارز به دلیل افزایش تعداد فروشندگان، در حال کاهش است. معکوس شدن روند نشان دهنده تغییر روند از صعودی به نزولی یا بالعکس است.
شاخصهای قابل اعتماد
تحلیل تکنیکال، شاخصها (اندیکاتورها) و نوسانگرهایی مانند میانگین متحرک، MACD (واگرایی میانگین متحرک همگرایی)، RSI (شاخص قدرت نسبی) ارائه میدهد که میتواند به تعیین دقیق سیگنالها، ادامه روند یا معکوس شدن روند کمک کنند. اطلاعات ارائه شده توسط این ابزارها بر اساس دادههای تاریخی قیمت هستند و اغلب میتوانند سیگنالهای مناسبی را برای پیدا کردن زمان مناسب برای ورود و خروج به معاملات ارائه کنند.
به عنوان مثال، تقاطع خطوط شاخص اندیکاتور مکدی (MACD)، نشاندهنده معکوس شدن روند و احتمال ایجاد فرصتی برای معامله است همچنین شاخص RSI، سطوح بیش خرید/فروش را اندازه میگیرند و سیگنالهای تغییر روند را صادر میکنند.
نقاط ورود و خروج
تحلیل تکنیکال با ارائه اطلاعاتی مانند سطوح حمایت و مقاومت و خطوط روند، به شناسایی نقاط ورودی خوب برای آغاز معامله و نقاط خروج برای برداشت سود و بستن معامله، کمک میکند.
اطلاعات تحلیلی متنوع
تحلیل تکنیکال، یک چارچوب انعطافپذیر برای افراد مختلف با شخصیتهای معاملاتی و تحمل ریسک متفاوت ارائه میدهد. معاملهگران میتوانند از میان ابزارهای تحلیلی مختلفی مانند الگوهای نمودار، کندلها، اندیکاتورها، نوسانگرها و غیره گزینه مدنظر خود را انتخاب کنند.
تنظیم هدف و مدیریت ریسک
بطور کلی، تحلیل تکنیکال به تعیین سطوح حدضرر مناسب برای محدودکردن ریسک از دست دادن داراییها و همچنین تشخیص سطوح هدف برای تعیین حد سود در معاملات کمک میکند. همچنین، معاملهگران پیشبینی میکنند که روند قیمت کجا ممکن است معکوس شود و با تحلیل، سطوح حمایت و مقاومت را پیدا کرده و حد ضرر خود را تعیین میکنند.
درک روانشناسی بازار
یکی دیگر از موارد استفاده تحلیل تکنیکال، تعیین سطوحی است که در آنها احساساتی مانند ترس و طمع احتمالاً بر حرکت قیمت تأثیر میگذارند. به عنوان مثال، افزایش سریع قیمت نشان دهنده طمع و خرید بیشازحد معاملهگران بازار است، که نشانهای از معکوس شدن قریبالوقوع روند است، در حالی که کاهش شدید قیمت نشان دهنده ترس و فروش هیجانی است و نشان دهنده تغییر بالقوه روند و حرکت آن به سمت بالا است.
تشخیص زودهنگام سیگنال
تحلیل دقیق تغییرات قیمت و روندهای بازار، به تشخیص زود هنگام و معکوس شدن روند کمک می کند. این به معاملهگران اجازه میدهد تا قبل از اکثر شرکتکنندگان در بازار وارد روند جدیدی شوند و معاملات خود را آغاز کنند.
معایب تحلیل تکنیکال
در کنار مزایای متعدد تحلیل تکنیکال، این روش معایبی نیز دارد که در ادامه مطلب، به اصلی ترین موارد اشاره میکنیم.
تحمیل نظر شخصی
تفسیر الگوها و اندیکاتورهای تکنیکال تا حد زیادی به دیدگاه و تجربه شخصی معاملهگر بستگی دارد. دو معاملهگر مختلف ممکن است تفسیرهای متفاوتی از یک نمودار قیمت یکسان داشته باشند.
ناتوانی در پیشبینی اتفاقات غیر منتظره بازار
اندیکاتورها و الگوهای تکنیکال بر اساس اطلاعات گذشته هستند و در واقع، نمیتواند تغییرات ناگهانی و غیرمنتظره در بازار را به طور کامل پیش بینی کنند.
احتمال ارائه سیگنالهای نادرست
تحلیل تکنیکال به راحتی ممکن است سیگنالهای نادرست را ارائه کند. توجه داشته باشید که نمیتوان امید داشت همه الگوها، روندها یا اندیکاتورهای نمودار منجر به معکوس شدن یا ادامه روند شوند. سیگنالهای دریافت شده بر اساس تحلیل تکنیکال شاید به ثمر نرسند و معاملهگران را ناامید کنند.
نادیده گرفتن عوامل فاندامنتال
تحلیل تکنیکال تنها بر روی اطلاعات روند قیمتی و حجم معاملات تمرکز دارد و عوامل بنیادی مانند ارزش ذاتی که بر قیمت تاثیرگذار است را نادیده میگیرد.
چگونگی انجام تحلیل فاندامنتال
در ابتدای مقاله در مورد تحلیل فاندامنتال، یکی از انواع روشهای تحلیل ارز دیجیتال بیشتر توضیح دادیم و گفتیم که تحلیل فاندامنتال در حقیقت علم شناسایی ارزش ذاتی یک دارایی است. در ادامه این به اصول و روشهای مختلف تحلیل فاندامنتال و مزایا و معایب آن خواهیم پرداخت تا بیشتر با مفهوم این روش تحلیل آشنا شوید.
مهمترین اصول در تحلیل فاندامنتال
تحلیل فاندامنتال، ارزش ذاتی یک ارز دیجیتال را با بررسی عوامل اقتصادی، مالی و سایر عوامل کمی و کیفی مرتبط ارزیابی میکند. این تحلیل شامل بررسی فناوری زیرساخت پروژه رمزارز، تیم سازنده، پتانسیل بازار آن، و موارد استفاده آن است.
وایت پیپر و نقشهراه پروژه
وایت پیپر (Whitepaper) نقطه شروع تحلیل فاندامنتال است شماست. این فایل دارای دادههای متعددی است که توسط پروژههای ارزدیجیتال به اشتراک گذاشته میشود و در آن تمامی اطلاعات مهم اعم از فناوری، زیرساخت، حیطه فعالیت، نحوه فعالیت پروژه، محصول ارائه شده ، تیم سازنده، همکاریهای مختلف با پروژههای دیگر، اطلاعات مربوط به توکن پروژه ،چشم انداز، اهداف و جزئیات دیگر را به اشتراک میگذارد.
همچنین، نقشه راه (Roadmap) به شما یک جدول زمانی از برنامهریزی پروژه برای دستیابی به اهدافی که تعیین کرده است را ارائه میدهد و معمولا مانند یک گزارش در مورد فعالیتهای انجام شده و هدفگذاریهای جدید عمل میکند.
فعالیت تیم و توسعه دهنده
در وهله اول بایستی بررسی کنید که تیم سازنده این رمزارز از چه کسانی تشکیل شده است و زمینه تخصص و دستاوردهای گذشته آنها را ارزیابی کنید. یک تیم قوی میتواند نشانه ای از اعتبار و پتانسیل یک پروژه برای موفقیت باشد. فعالیت توسعه آن را بررسی کنید تا ببینید آیا بصورت فعالانه درحال گسترش است یا خیر. بهروزرسانی های مکرر و جذب حمایت جامعه طرفداران، نشانههای مثبتی از یک پروژه سالم است.
فناوری زیرساختی پروژه و موارد استفاده آن
فناوری و نوآوری استفاده شده در پروژه را ارزیابی کنید. آیا صرفا یک پروژه با اهدافی مانند دیگر پروژهها است یا خدمات منحصربهفردی ارائه میدهد؟ همچنین کاربردی بودن توکن آن در دنیای واقعی نیز بایستی سنجیده شود و به سوالاتی از قبیل «آیا این ارز دیجیتال مشکل مهمی را حل میکند؟» و « آیا می تواند سیستمها یا صنایع موجود را تغییر دهد یا بهبود بخشد؟» پاسخ دهد.
تحلیل شرایط اقتصادی کلی و سمت و سوی هیجانات بازار
توجه داشته باشید، با وجود اینکه بازار رمزارزها توسط دولت یا نهاد واحدی اداره نمیشود، اما همچنان ممکن است از شرایط اقتصادی مطلوب حاکم بر بازار نفع ببرد یا برعکس به دلیل شرایط نابهسامان اقتصادی متضرر شود. بنابراین حتما فاکتورهای مهمی مانند نرخ تورم، نرخ بیکاری، نرخ بهره و سایر شاخصهای اقتصاد کلان را دنبال کنید. یکی از موارد بسیار تاثیر گذار در روندهای بازار ارزدیجیتال، سمت و سوی هیجانات آن است، گاهی اوقات موضوعات مختلفی در بازار ترند میشوند و ررمزارزهایی که در آن زمینه فعالیت میکنند. رشد قابلتوجهی را تجربه میکنند. پس حتما اخبار و رویدادهای مرتبط با ارز دیجیتال و بازار را دنبال کنید و بهروز باشید.
مزایای تحلیل فاندامنتال
برخی از مزایای کلیدی تحلیل فاندامنتال عبارتند از:
دسترسی به اطلاعات گسترده
در تحلیل فاندامنتال، فرد با بررسی روند اطلاعات مربوط به پروژه رمزارز مدنظر، اهداف، استراتژیهای بهکار گرفته شده برای پیش بردن روند سیستم و جزئیات دیگر، دادههای نسبتا جامعی را در مورد یک رمزارز بهدست میآورد و به درک کاملی از نحوه فعالیت و روند کاری آن میرسد.
ارزیابی کامل پروژه
ارزیابی پروژهها از طریق منابع متنوع، نکات کلیدی از جمله شناسایی پتانسیل رشد و پایداری کیفیت آن ارائه میدهد. همچنین در تشخیص این موضوع که قیمت فعلی رمزارز پایینتر یا بالاتر از ارزش ذاتی آن است، کمک میکند. این تحلیل دقیق، به تصمیمگیری آگاهانه حین معاملات و سرمایهگذاری منجر میشود.
ایدهآل برای سرمایهگذاران بلندمدت
سرمایه گذاران بلندمدت، بیشتر تمایل دارند رمزارزهای متنوع را ارزیابی کنند و سپس به نسبت نتایج به دست آمده، سرمایهگذاری خود را انجام دهند. از این رو، از تحلیل فاندامنتال سود زیادی میبرند. بنابراین تحلیل فاندامنتال برای استراتژیهای سرمایهگذاری با اهداف بلندمدت مناسب است.
معایب تحلیل فاندامنتال
قطعا تمامی اصول و روشهای استفاده شده در تحلیل بازار، کم و کاستیهای بهخصوصی دارند و تحلیل فاندامنتال نیز ازین قاعده مستثنی نیست. در کنار مزایای متعدد تحلیل فاندامنتال معایبی هم وجود دارد که باید به آنها توجه کرد.
زمانبر و پیچیده بودن
به جمع آوری و بررسی حجم زیادی از اطلاعات کلی و جزئی پروژه نیاز دارد و همچنین تاثیر موارد فاندامنتالی بر قیمت ممکن است فرآیندی زمانبر و پیچیده باشد.
اتکا به اطلاعات قدیمی
عوامل غیرقابل پیشبینی مانند تغییرات ناگهانی در شرایط اقتصادی، سیاسی یا صنعت میتوانند بر عملکرد آینده پروژهها تأثیر منفی بگذارند و تحلیلهای انجام شده را بیاعتبار کنند.
وجود تناقضات و ابهامات
اطلاعات ارائه شده و گزارشات پروژهها همیشه کامل و شفاف نیستند و ممکن است حاوی تناقضات یا ابهاماتی باشند.
عدم توجه به نوسانات کوتاهمدت بازار
تحلیل فاندامنتال بیشتر بر ارزش ذاتی بلندمدت رمزارز متمرکز است و ممکن است نوسانات کوتاهمدت بازار را به طور کامل درنظر نگیرد.
عدم توجه به عوامل روانشناسی بازار
عواملی مانند جو حاکم بر بازار، شایعات و احساسات سرمایه گذاران نیز میتوانند نقش مهمی در نوسانات قیمت ایفا کنند که در تحلیل فاندامنتال اعمال نمیشوند.
روشهای تحلیل تکنیکال
برخی از متداولترین روشهای تحلیل تکنیکال عبارتند از:
مطالعه روندها
- روند صعودی: زمانی که قیمت رو به افزایش باشد.
- روند نزولی: زمانی که قیمت رو به کاهش باشد.
- روند خنثی: زمانی که قیمت در یک بازه مشخص حرکت میکند.
شناسایی سطوح حمایت و مقاومت
- سطوح حمایت: سطوحی هستند که قیمت در گذشته به آنها واکنش مثبت نشان داده و پس از برخورد، به سمت بالا برگشته است.
- سطوح مقاومت: سطوحی هستند که قیمت در گذشته به آنها واکنش منفی نشان داده و پس از برخورد، به سمت ریزش کرده است.
استفاده از اندیکاتورها
اندیکاتورها ابزارهای آماری هستند که برای تحلیل دادههای قیمتی و شناسایی روندها و الگوها بکار میروند. برخی از اندیکاتورهای رایج عبارتند از:
- میانگین متحرک: میانگین قیمت در یک دوره زمانی مشخص را نشان میدهد.
- RSI (شاخص قدرت نسبی): قدرت و سرعت حرکات قیمت را اندازهگیری میکند.
- MACD (میانگین متحرک همگرایی-انحراف): روند حرکت قیمت و تغییرات آن را نشان میدهد.
تحلیل الگوهای قیمتی
الگوهای قیمتی، معمولا بهصورت اشکالی هستند که در نمودار قیمت شکل میگیرند و میتوانند نشاندهنده روندی که شاید قیمت در آینده پیش بگیرد، باشند. برخی از الگوهای قیمتی رایج عبارتند از:
- الگوی سر و شانه: بسته به اینکه این الگو در سقف یا کف نمودار قیمت تشکیل شود، میتواند نشاندهنده پایان یک روند صعودی یا نزولی باشد.
- الگوهای کف دوقلو و سقف دوقلو: میتوانند نشان دهنده معکوس شدن روند باشند.
- الگوهای مثلثها: میتوانند دوره های استراحت در روند را نشان دهند و قبل از شکست قیمت به سمت بالا یا پایین، تشکیل شوند.
استفاده از حجم معاملات
حجم معاملات به ارزش تمامی معاملات انجام شده در یک تایم فریم مشخص اشاره دارد. که از آن برای تأیید روندها و الگوهای قیمتی استفاده میشود. تمامی اطلاعات تکنیکال را میتوان با استفاده با کمک سایت کوین مارکت کپ (Coinmarketcap)، کوین گکو (Coingecko) و تردینگ ویو (Tradingview) بدست آورد.
روشهای تحلیل فاندامنتال
مراحل کلی برای انجام تحلیل فاندامنتال برای یک پروژه رمزارز، بصورت زیر ترتیب بندی میشود:
- بررسی کامل وایت پیپر پروژه: وایت پیپر، وبسایت رسمی، وبلاگ ها و رسانههای اجتماعی را برای بررسی اهداف، نوآوریهای جدید و بهروزرسانی ها مطالعه کنید.
- بررسی تیم و مشاوران: صلاحیت و تجربه تیم و مشاوران و همچنین میزان تخصص آنها در زمینه ارز دیجیتال را بررسی کنید
- محصول ارائه شده توسط پروژه و نیاز بازار: مسئلهای که رمزارز مدنظر به آن میپردازد و مشکلی مورد بررسی قرار میدهد را پیدا کنید و ببینید چه راه حلی برای آن ارائه میکند. همچنین میزان نیاز بازار به رفع آن مشکل را بسنجید.
- توکنومیکس رمزارز: کاربرد توکن عرضه کلی توکن، نحوه توزیع و پاداش مشارکت کننده را تحلیل کنید.
- نقشه راه و اهداف آینده: نقشه راه توسعه، دستاوردهای گذشته و اهداف آینده آن را در تحلیل خود لحاظ کنید.
- جامعه کاربران و میزان محبوبیت: مشارکت جامعه کاربران در ارتقا سطح پروژ و میزان محبوبیت آن در بازار را ارزیابی کنید.
- سنجش شاخصهای مالی: ارزش بازار، حجم معاملات و نقدینگی را بسنجید
- تحلیل احساسات حاکم بر بازار: احساسات عمومی و نظر کارشناسان در مورد پروژه مدنظر را از طریق رسانههای اجتماعی پیگیری کنید.
روانشناسی بازار ارزهای دیجیتال
حال که با انواع روشهای تحلیل ارز دیجیتال آشنا شدید لازم است به بررسی مفاهیم روانشناسی بازار بپردازیم. درک روانشناسی حاکم بر بازار ارزهای دیجیتال، میتواند به شما در تصمیمگیری آگاهانه و معاملات موفقتر کمک کند. برخی از مهمترین مفاهیم روانشناسی که در بازار ارزهای دیجیتال بایستی به آنها توجه داشته باشید عبارتند از:
- شاخص ترس و طمع: ترس و طمع، دو احساسات قدرتمندی هستند که می توانند بر رفتار سرمایهگذاران بازار ارزهای دیجیتال تأثیرگذار باشند. ترس میتواند منجر به فروش عجولانه داراییها حین افت قیمت شود، درحالیکه طمع ممکن است به ایجاد هیجان، و خرید بدون برنامهریزی در اوج رشد قیمت، منجر شود.
- حباب: حباب زمانی اتفاق می افتد که قیمت یک دارایی به طور قابلتوجهی بالاتر از ارزش ذاتی آن باشد. حبابها در نهایت از بین خواهند رفت و باعث ضرر کسانی میشوند که تصمیمهای عجولانه ای برای معاملات خود اتخاذ کردند.
- فومو (FOMO): فومو در دنیای ارز دیجیتال به معنی «ترس از دست دادن» است. این به اضطراب یا دلهره ای اشاره دارد که افراد زمانی که درک متوجه میشوند دیگران سرمایه گذاریهای سودآور انجام دادند یا از فرصتهای قابلتوجه در بازار ارزهای دیجیتال به خوبی استفاده کردند، احساس میکنند ممکن است بیشتر از این سودهای بالقوه را از دست بدهند و با هیجان زیاد و بدون برنامه ریزی، رمزارز مدنظر را خریداری میکنند.
- مدیریت ریسک: مدیریت ریسک در معاملات ارزهای دیجیتال، فرآیند استراتژیک شناسایی، ارزیابی و کنترل ضررهای احتمالی سرمایهگذاری است.
- مدیریت سرمایه: مدیریت سرمایه شامل انتخاب، تخصیص، نظارت و مدیریت ارزهای دیجیتال با هدف بهینهسازی بازده و مدیریت ریسک است.
همچنین درک این مفاهیم روانشناسی میتواند در کنترل احساسات، نحوه انجام معاملات و مدیریت ریسک کمک کند.
تحلیل تکنیکال بهتر است یا فاندامنتال؟
هیچ پاسخ قطعی برای این سوال وجود ندارد، زیرا هر دو انواع روشهای تحلیل ارز دیجیتال مزایا و معایب خاص خود را دارند و هرکدام ممکن است در شرایطهای مختلف، گزینه بهتری باشند. انتخاب روش تحلیل، کاملا به استراتژی شخصی هر فرد بستگی دارد که عوامل مختلفی مانند اهداف سرمایهگذاری، میزان تحمل ریسک و مهارت و دانش آن فرد را دربر میگیرد. اما بهطورکلی میتوان گفت ترکیبی از تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال، میتواند تأثیر زیادی در اتخاذ تصمیمات سرمایهگذاری آگاهانهتر داشته باشد. تحلیل تکنیکال برای شناسایی فرصتهای معاملاتی کوتاهمدت و بلندمدت مناسب است. در عین حال، تحلیل فاندامنتال میتواند در ارزیابی ارزش ذاتی یک ارز دیجیتال برای سرمایه گذاری، کارایی بهتری داشته باشد.
نتیجهگیری
هیچ روش واحدی برای تحلیل بازار ارزهای دیجیتال وجود ندارد که در همه شرایط جوابگو باشد. انتخاب روش مناسب، به عوامل مختلفی مانند دانش و تجربه معامله گر، نوع ارز دیجیتال مورد نظر، و افق زمانی سرمایهگذاری بستگی دارد. عوامل متعددی در نوسانات قیمت بازارهای دیجیتال تأثیر میگذارند که مشخص کردن آن ها، دانش و تجربه زیاد و همینطور استفاده از ابزارهای گوناگونی را میطلبد. بنابراین، ترکیبی از روش تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال، میتواند گزینه مناسبی برای افزایش سودآوری و همینطور خنثی کردن معایب هر روش باشد. در کنار این موارد، استفاده از علم روانشناسی بازار به شما کمک خواهد کرد تا تمامی جوانب یک معامله را بسنجید و در نتیجه معاملات بهتر و سودآوری بیشتری داشته باشید.